Sesli Felsefe Kütüphanesi Hakkında
Thomas Edison, Graham Bell tarafından 1876'da geliştirilmiş olan konuşan telgraf üzerinde çalışmalar yaparak 1877 yılında sesi kaydedip yineleyebilen gramafonu bulmuştur. Onun bu buluşu sesli kitap dünyasının ilk adımı olarak kabul edilebilir.
1900lü yılların ilk çeyreği itibariyle konuşan kitap projeleri geliştirilmiş ve bu alandaki projeleri destekleyen şirketler kurulmaya başlanmıştır. Sesli kitapların günümüzde daha da yaygınlaştığı görülmektedir. Sesli kitapların her an her yerde ulaşılabilir olması dijitalleşen çağımızda okuma kültürüne yeni bir perspektif kazandırmıştır. Sesli Kitap hizmeti sunan pek çok uygulama günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
2020-2021 Akademik Yılı Bahar döneminin bitiminde Felsefe Bölümü olarak Sesli Felsefe Kütüphanesi oluşturulması yönünde çalışmalar başlatılmıştır. Sesli Felsefe Kütüphanesi ile görme engelli bireylerin felsefe metinlerini dinlemeleri için bir imkan sağlanabileceği düşünülerek harekete geçirilen bu proje, temelde bu amacı taşımakla birlikte isteyen herkesin bu kitapları dinleyebilmesi için bir olanak oluşturması bakımından amacını daha kapsamlı bir boyuta taşımıştır. Sesli felsefe kütüphanesi ile gönüllüler tarafından okunan metinlerin kaydı kitapseverler ile buluşturulmaktadır. Sizler de bu projemize destek olmak için fyaras@bartin.edu.tr mail adresine yazabilir, gönüllü olmak için Arş. Gör. Fahriye YARAŞ ELALMIŞ ile iletişime geçebilirsiniz.